Fánkot farsangra

2013.02.06 16:05

Fánkot farsangra!

Februárban nagy jelentősége van a farsangi időszaknak.  Nem tudjuk pontosan, hogy mit ettek a régi farsangi lakomákon, de néhány hagyományt, étkezési szokást még ma is ismerünk.  Sok helyen farsangvasárnap és húshagyókedden tyúkhúslevest és töltött káposztát fogyasztottak. Szívesen készítettek még kocsonyát is.
Nagyon sok népszokás kapcsolódik a farsanghoz, hisz pontosan ez a lényege. Az tartja a mondás, miszerint a lányok 12 gombócot főztek, amiknek a közepébe fiú neveket írtak. Amelyik gombóc leghamarabb feljött a víz tetejére, abban volt megtalálható a leendő férjük neve.
 A legnevezetesebb farsangi étel a szalagos fánk. Kultúrtörténeti okai vannak, hogy miért is fogyasztjuk ezt a jellegzetes kelt tésztát minden évben ilyenkor. Valaha az emberek nem bírták volna ki a nagyböjti negyven napos koplalást, ezért a papok azt tanácsolták, hogy böjt előtt tápértékdúsabb ételeteket egyenek. Így a kenyér helyett fánkkal csillapították az éhségüket. Nem kell boltba menni, hanem házilag is el lehet készíteni ezt a finom édességet.
Hozzávalók 6 főre
  • 60 dkg liszt
  • élesztő
  • 1 tk + 3 ek cukor
  • 4,4 dl langyos tej
  • tojássárgája
  • 1 kk só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek rum
  •  2 ek olaj + olaj a sütéshez
 
Elkészítés
  1. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, a közepébe csinálunk az élesztőnek egy kis lyukat és belemorzsoljuk, teszünk rá 1 teáskanál cukrot, majd egy kis tejet, és hagyjuk felfutni néhány percig. 
  2. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót, jól kidagasztjuk, míg el nem válik az edény oldalától, és a kezünktől.
  3. Olajos kézzel gombóccá formáljuk, és hagyjuk megkelni (míg az edényünket meg nem telíti).
  4. Ha megkelt, gyúródeszkára borítjuk (a gyúródeszkánk ne legyen hideg), 2 cm vastagra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és újra hagyjuk kelni, míg kb. a kétszerese nem lesz.
  5. Ezután forró olajban kisütjük, vaníliás porcukorral meghintjük, és lekvárral, csoki öntettel, vagy bármi mással, amit szeretünk, tálaljuk.
Mayer Mónika 10. A.