Pünkösdi ízek

2013.04.09 20:08

Pünkösdi ízek

A húsvétnak megvannak a maga megszokott ételei, mint a sonka, a tojás vagy a kalács. Pünkösdkor főleg szárnyasokat, libát vagy csirkét tettek az asztalra régen, de emellett bárányt, vagy juhot is készíthetünk.  A hagyományos tyúkhúsleves elmaradhatatlan étele a Pünkösd vasárnapnak. Szinte mindenhol kötelező volt édes tésztájú süteményt csinálni, aminek fontos volt, hogy a tésztája minél több tojást tartalmazzon, mert úgy tartották, hogy a mezőgazdaság termékenységét szimbolizálja. A túros édességeket, pedig nagy előnyben részesítették. Mivel nem alakultak ki olyan hagyományos ételek, amiket ezen az ünnepen fogyaszthatunk, mint karácsonykor és húsvétkor, ezért tulajdonképpen bármit kerülhet az asztalra, ami egy nagyobb vasárnapi ebéden szokott.
Pünkösdi sütemény
Hozzávalók:
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 1 cs sütőpor
  • 10 dkg őrölt mogyoró
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • tejföl
  • tojás
  • mogyoró
A sütőporos lisztet elkeverjük a vajjal, a mogyoróval, a cukorral, a citromlével és a tojással, majd kinyújtjuk és háromszögekre felszeleteljük. Ezután a tejföllel elkevert tojással megkenjük, és megszórjuk a mogyoróval. Így készre sütjük, és már kínálhatjuk is.
(Mayer Mónika 10.A)