A faun labirintusa

2013.10.11 21:20

A faun labirintusa

A faun labirintusa egy 2006-os fantasy film, bár nem az a tipikus fajta. Ez után a kijelentés után most azt is meg kellene határoznom, hogy mi az, hogy tipikus fantasy: ilyenkor arra gondolunk, attól fantasy a fantasy, hogy különös, új, kitalált világokba vezet el minket megannyi különböző varázslatos lény közé, amelyeknek csak a képzelet szabhat határt, és nagyon más műfaj nem eshet ebbe a kategóriába. Nos, akik ezt várják a filmtől, azok nagyot csalódhatnak – itt megjegyezném, hogy ez a film nem az a tipikus délutáni matiné, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt szórakozást nyújthat. A film az elejétől a végéig véresen komoly, és remekül ötvözi a való világot ezzel a mitikus univerzummal. Ez főként a remek és hiteles színészi játéknak köszönhető. A színészi játék hitelessége azért meglepő, mert viszonylag amatőr színészek játszanak a filmben.

            Tehát egy fantasy filmről beszélünk, mégis a történet elején a spanyol polgárháború történelmi kulisszái közt ismerkedhetünk meg a főszereplőnkkel, Oféliával. A kislány terhes anyukájával éppen vidékre utazik újdonsült mostoha apukájához, Vidal kapitányhoz, aki a hegyekben harcol a kommunista gerillák ellen.

Ez az a pillanat, amikor mindenki megkérdezi, hogy most ez miért is fantasy, mert a műfajnak megfelelő jellemzőket eddig csupán Ofélia kedvenc olvasmányaiban: tündérmeséiben fedezhettük fel. Ezen a ponton nyugodt szívvel mondhatom, hogy azért ez nem lesz végig így, de Narnia-szerű mozira se számítsunk: itt nincsenek beszélő oroszlánok a cipős dobozokban, és a közeli erdőben sem bujkálnak orkok.

            Ofélia viszont felfedez egy titokzatos labirintust, amit egy tündér mutat meg neki; vagyis ő ennek nevezi ezt a furcsa lényt, engem leginkább repülő félméteres fülbemászóra emlékeztet, de ez csak nézőpont kérdése. Ofélia a labirintusban megismerkedik egy ősrégi lénnyel, a faunnal, aki felfedi előtte, hogy a kislány igazából a Földalatti Királyság királyának a leánya, és annak idején felment a földfelszínre, de a napfény kitörölte emlékezetét, és látva a földön a rengeteg nyomorúságot, bánatában meghalt. Megjövendölték azonban, hogy még egyszer vissza fog jönni, és ezért a király mindenfelé a világon több kaput nyittatott, hogy majd ha eljön az idő, a lány vissza tudjon térni. A visszatéréshez Oféliának három próbát kell kiállnia, így tudja bebizonyítani, hogy tényleg ő az elveszett gyermek.

 

A film többek között arra világít rá, hogy mire is képes az ember, és nem csak a jót, hanem az ember rossz és kegyetlen odalát is megmutatja. Jó szórakozást hozzá!

 

Szigeti Balázs

11.A