A király beszéde

2012.12.06 22:45
A király beszéde
(port.hu, mozinet.hu)
A 2011-es Oscar díjkiosztó egyértelmű nyertese méltón kapta meg az elismeréseket: ugyan szereplői (még a király is) hétköznapiak, sőt, maga az egész film is az, de talán éppen ezért nagyon egyszerűen tudunk azonosulni a filmben felvetett problémákkal. 
Miután bátyja lemondott, a dadogós VI. György foglalta el trónt. A király nem érezte méltónak magát élete legfontosabb szerepére. Számos eredménytelen beszédterápiás kezelés után találkozott Lionel Logue-al, aki segít neki legyőzni betegségét, valamint félelmeit a rádióbeszédektől.

A főszereplő szerethető karakterét Colin Firth remekül alakítja, és a többi színész játékára sem lehet panaszunk. A rendezőnek, Tom Hoopernek - látszólag - nagyon egyszerű dolga lehetett: ilyen sztárgárdára bízva lehetetlen volt bakit elkövetnie. Minden mondat, minden mozdulat jól eltalált, de mégsem lesz ettől a mozi lelketlen. Kicsit sem látja magát többnek, mint ami. Végig megmarad egyszerű, szerethető filmnek.
Nem egy filmtörténeti jelentőségű remekműről beszélünk, hanem "csak" egy hibátlan darabról, melynek legnagyobb erénye a szerénysége.

 

Kungl Zsigmond (10. A)