13 okom volt

2013.05.24 18:47

13 okom volt

 

,,Amikor a középiskolás Clay Jensen hazaér az iskolából, a verandán egy cipős dobozt talál, amin az ő neve áll. A fiú mit sem sejtve kinyitja a dobozt, amiben - nagy meglepetésére - kazetták vannak. Miután a fiú keres egy magnót, elkezdi hallgatni az első számú kazettát. Ami azután történik, az mindent megváltoztat. A kazettákat Hannah Baker készítette. A lány két héttel korábban öngyilkosságot követett el. Clay nagyon összezavarodott, ugyanis Hannah a kazetta elején elmondja, hogy ez a csomag azokhoz jut el, akiknek valami közük volt a halálához. Clay ezután egész éjszaka a várost járja, a kazettákat hallgatja, és megtudja az igazságot a lány halálával kapcsolatban.”

Az emberektől, amint elmondom a történet lényegét, mindig ezt hallom: „Ez a csaj egy idióta, komolyan ilyenek miatt ölte meg magát?” És, hogy úgy mondjam, igazuk van, az elején kis semmiségeket említ, ami bárkivel megeshet, mégsem gondolkodunk azon: „Hmmm, most ezért megölöm magam.” Aztán kifejti, a események egymást követik és belelátunk a történet mélyébe, a reakciókba, és az ilyen kis semmiségek hirtelen értelmet nyernek, és megérted, hogy Hannah mért tette, amit tett. Félreértés ne essék, nem akarod rögtön az első szakadékba vetni magadat, csak rájössz, hogy ha valamit cselekszel, az – ugyanúgy ahogy a könyvben is – hatással van másokra. Negatívan vagy pozitívan. Adhatsz valami pluszt az életükhöz vagy elvehetsz tőlük mindent. Emléket, reményt, dicséretet, ami segítene túlélni a hétköznapokat, a magányt, a boldogságot.

Önmagában a könyv elég deprimáló: ha már eleve depresszióra hajló alkat vagy, akkor nem ajánlom, de ha nem, akkor mindenképpen megéri elolvasni. Elég jól tükrözi, hogy hogyan terjednek a pletykák, és mennyi alapjuk van, és emiatt kik szenvednek. Ami viszont nekem tetszett, hogy egyszerre olvasod a kazettát, és Clay érzéseit, gondolatait: hogy ki ártott még Hannah-nak, és a félelmét, hogy ő mivel okozta a lány halálát, és a reakcióit, hogy az emberek, akiket eddig ismert, nem feltétlenül olyanok, mint azt eddig gondolta. Hannah az utolsó morzsáig feltárja, hogy hogyan jutott erre a pontra, a legmegrázóbb történeteit is elmondja, és miután elolvastad, te sem leszel ugyanaz, aki annak előtte voltál…

 

Oláh Vica (10. B.)