Arany János verseny

2012.12.06 23:02

 

Idén november 12-én, hétfőn került sor az Arany Jánosról elnevezett irodalmi verseny iskolai fordulójának megrendezésére.
A több órás vetélkedőt hosszú felkészülési folyamat előzte meg. Kilenc művet kellett elolvasni, (Arany János: A Jóka ördöge, Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője, Szabó Magda: Abigél, Tamási Áron: Ábel a rengetegben, George Orwell: Állatfarm, Turczi István: Mennyei egyetem és Grecsó Krisztiántól három novella: Pletykaanyu, Bolondok, Achilles-ín) melyeket egyesével, részletesen elemeztünk. Ha valamire nem emlékeztünk pontosan, felkészítő tanárunk, Hudáky Rita tanárnő segített megoldani a problémát.
A csoportban való felkészülésnek több előnye is volt.: Kiegészítettük egymás tudását, pótoltuk a hiányzó információkat. Két ellentétes vélemény kialakulásakor megesett, hogy a tanárnőnek kellett „ítéletet” mondania. Az elolvasandó könyvek között voltak már ismertek, ezeket könnyebb volt feldolgozni, a még ismeretlenek pedig az első „találkozás” izgalmait nyújtották.
A verseny délután kettőtől este hatig tartott. Fárasztó volt órákon keresztül, lazítás nélkül koncentrálni a feladatokra, figyelni a kisebb, nagyobb buktatókra. A több mint tíz oldalas kérdésözön után sem lélegezhettünk fel, egy esszé megírása volt az utolsó próbatétel.
Sikeres szereplésünkhöz hozzájárult Hudáky tanárnő lelkiismeretes felkészítése is. Köszönjük!
A jövőben azoknak ajánlanám a versenyen való részvételt, akik szeretnek olvasni, kitartóak, nyitottak az új dolgok felé és akkor is végigolvasnak egy művet, ha az nem felel meg ízlésüknek, elvárásaiknak.
 
Molnár Sári (10. A)