Cézanne és a múlt

2013.01.22 19:24

Cézanne és a múlt

Októberben nyílt meg a budapesti Szépművészeti Múzeumba a Cézanne kiállítás. A tárlat sajátossága, hogy nem csak a francia származású művész munkásságát mutatja be, hanem a rá ható művészek alkotásait is. Átfogó képet alkot a 19. század nagy alakjainak műveiből.

 Kiállítás kurátora jól elkülöníthető részekben mutatja be Cézanne életművét, a fiatal még kísérletező művektől egészen a kifinomult már érett alkotásokig. Ahogy végigsétálunk a kiállító termeken mi is megfigyelhetjük és végigkísérhetjük az alkotó fejlődését, egyéniségének kialakulását.

Érdemes egy hozzáértő ember társaságában menni, mert így még mélyebben átérezhetjük Cézanne alkotásainak a mondanivalóját. Minket Kokas Nikolett művészettörténet tanárunk vezetett körbe, aki rengeteg érdekesség, kapcsolódó háttér anyag elmondásával sokat segített a kiállítás befogadásában. Ha egyedül mentem volna, lehet hogy csak végigsétálok a képek mellett, néhány előtt meg is állok ami éppen érdekel, de ilyen alaposan és részletes mint a Tanárnővel biztos nem néztem volna meg. Érdekes volt egy-egy festmény készülésének folyamatába belelátni, megvizsgálni más tehetséges művészek ihletet adó képeit. Cézanne továbbgondolta, vagy éppen leegyszerűsített az eredeti művek mondanivalóját. Sokszor csak egy kis részletet használt fel, újraértelmezve azt saját festményén.

A kiállítás mintegy 40 gyűjtemény kölcsönzött műtárgyaiból áll össze, amelyek a világ különböző pontjairól kerültek hazánkba. A tárlat egyedi megközelítése mellett, ez is közrejátszik a  külföldi látogatók nagy számú érdeklődésében.

Nekem leginkább a csendéletei tetszettek, ezért is választottam ezt a képet. Nagyon szép meleg színeket használ, a háttérben foltokkal érzékelteti a drapériát, de a kép még is összeáll egy teljes egésszé.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/Paul_C%C3%A9zanne_179.jpg