Érdekességek a palacsintáról

2013.02.28 16:44

Érdekességek a palacsintáról

Palacsinta, crêpe, ataif, pancake és még sorolhatnám a különféle neveket. Minden országnak megvan a saját palacsintája, még ha teljesen máshogy készítik is el őket. Általában valamilyen töltelék kerül rá, ami lehet sós és édes is, feltekerik, esetleg tortának készítik el.
Mi is a palacsinta tulajdonképpen? Tojásból és lisztből kevert lapos tészta, melyről már 1439-ben is olvashattunk receptet. A palacsintakészítés első magyar nyelvű leírása az erdélyi fejedelmi udvar főszakácsának a 16. század végén írt szakácskönyvében olvasható. A palacsintasütés eredete a római korból származik. Ekkoriban nem kakaóval vagy túróval, hanem húsfélékkel fogyasztották. Ez a finomság ugyanúgy lehet reggeli, ebéd, mint vacsora. Elkészítése egyszerű, gyors, és az eredmény nagyon finom.
1994-ben Rochdale-ben sütötték ki a világ legnagyobb palacsintáját, amely 15 méter átmérőjű, 3 tonna súlyú, és kb. 2 millió kalóriát tartalmazó édesség volt.

És íme, egy recept az édesszájúaknak:

Fahéjas amerikai palacsinta (pancake)

 


Hozzávalók (3 főre)
• 4 tojás
• 5 dkg cukor
• 1 kis pohár tejföl (17,5 dkg)
• 10 dkg liszt
• csipet só
• 2 dkg vaj
• 1 tk fahéj
A tojásokat a cukorral és a tejföllel összekeverjük kézi habverővel.
Hozzáadjuk a lisztet apránként.
Hozzáadjuk a sót, vajat, ízlés szerint a fahéjat (kakaót is bátran lehet), és összekeverjük.
Kisebb átmérőjű palacsintasütőben alacsony lángon kisütjük őket. Ha nincs amerikai palacsintasütőnk, hagyományosban is ugyanolyan jó lesz, akkor csak az edény közepére rakjunk a masszából. Az amerikaiak tálaláskor nagyon édes önteteket használnak: juhar- vagy áfonyaszirupot vagy bogyós gyümölcsöket, de bátran fogyaszthatjuk nutellával, mézzel, lekvárral vagy csak simán magában is.
 
Mayer Mónika (10. A)