Gravitáció

2013.11.15 20:53

Gravitáció
amerikai sci-fi, Alfonso Cuarón

Mi ez a film? Nem tudom. Nézd meg!

Az biztos, hogy Alfonso Cuarón munkája nem hétköznapi. Érdemes megnézni, főleg moziban! George Clooney és Sandra Bullock egy véletlen folytán kinn rekednek az űrben, és küzdenek az életükért. Egyikük rendkívül kétségbeesetten, másikuk – tapasztaltabb űrhajós lévén – jóval higgadtabban, de persze hasonlóan intenzíven. Mi pedig a székünk karfájába vájjuk a körmünket, feltéve, ha nem rágtuk le az első negyed órában.

De ez a hat-nyolc szóban összefoglalható sztori hogyan tölt ki másfél órát? Simán, igen, azt kell mondjam, simán. Megnézhetjük, mi is van a szereplőink fejében, illetve csodálhatjuk a végtelen űr félelmetes szépségét. Lélegzetelállító mind a látvány – hatalmas totálok, hosszú, de korántsem unalmas, vágás nélküli snittek, a Föld, a csillagok, legfőképp pedig az űr és az ember –, mind a jellemek kibontakozása és fejlődése. Nem a történetvezetésen van tehát a hangsúly, hanem a karaktereken és környezetükön.

Talán a legnagyobb érdeme a filmnek az, hogy borzasztóan meg tudja szerettetni velünk a főhősöket, annak ellenére, hogy ha esetleg más környezetben találkoznánk velük, képesek lennénk zsigerből elítélni őket millió okból. Mert hidegek, mert megszállottak, mert vannak hibáik. De élnek. És élni akarnak. És a film hatására mi is élni akarunk.

Csodaszép film a Gravitáció elképesztő látványvilággal. Már csak az idő próbáját kell kiállnia!

Kungl Zsiga (11. A)

https://www.port.hu/gravitacio_gravity/pls/w/films.film_page?i_film_id=132301

https://www.imdb.com/title/tt1454468/

https://www.facebook.com/gravitymovie