Lenni vagy nem lenni

2013.04.06 13:26
Jürgen Hofmann—Lengyel Menyhért:
Lenni vagy nem lenni
a Vígszínház előadásában

 

„Varsóban vagyunk, Lengyelország fővárosában. 1939. augusztus. Igaz lenne? Igen, az, nincs kétség. Az az ember, a kis bajusszal, Adolf Hitler.”
Lengyel Menyhért a ’40-es években írta a történetet, mint a későbbi, Oscar díjra jelölt Lenni vagy nem lenni című film forgatókönyvét. A színpadi változatot Jürgen Hoffman készítette el, 1942-ben pedig Ernst Lubitsch színpadra vitte.
https://vigszinhaz.hu/images/upload/5ca50e08daed256b.jpg
https://www.femina.hu/terasz/ezzel_a_jokepu_ferfival_talalkozgat_hegyi_barbara_a_szinfalak_mogott/lenni_vagy_nem_lenni.jpgA darab egy varsói színház társulatáról szól, akik a történet elején egy Hitlerről szóló darabot próbálnak. Ám még a próbafolyamat alatt betiltják az előadásukat, így kénytelenek a repertoárnak csak más darabjait játszani, többek között a Hamletet. Shakespeare drámájában Józef Tura a címszereplő, felesége, Maria Tura Gertudiszt, Hamlet anyját alakítja a színdarabban. Egy repülőhadnagy, Andrzej Stasnik halálosan szerelmes Maria Turába, találkozót kér tőle, amit a színésznő próbatermébe, a Hamlet nagymonológja idejére szerveznek. Ezzel egy időben a háború kitör, a repülőhadnagyot behívják, a társulat tagjai pedig elhatározzák, hogy harcolni fognak a hitleri démon ellen.
 
Az előadás rendkívül sokszínű és változatos, számomra nagyon jó élménynek maradt meg. A színészek egytől egyig jól játszottak, nagy nevekkel lehet ebben a darabban találkozni, úgy, mint: Lukács Sándor, Hegyi Barbara, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza és még sorolhatnám a Vígszínház tagjait. A Vígszínházban tapasztalt színházélményeim során mindig is nagyon tetszett az, hogy az előadásaikban maximálisan arra törekedtek, hogy mind a színpadot, mint a nézőtér adottságait kihasználják. Ebben a darabban sincs ez másképp (de erről többet nem árulhatok el…). A darab egyik különlegessége az ötletes díszlet, amit Bagossy Levente tervezett. Az előadás rendezője Marton László, aki 1979 óta dolgozik ebben a színházban, mint főrendező. Többek között az ő nevéhez köthető egy „félig mese félig musical” műfajú előadás is, melynek címe: A padlás.
https://sheenard.sfblogs.net/files/2011/11/Lenni_vagy_Fesztbaum2.jpghttps://vigszinhaz.hu/images/upload/6b568817800c2bd43cd314b85ebcc173.jpg
Összességében egy érdekes és humoros komédia ez az előadás, amiben leginkább akkor láthatjuk a tragédiát, ha belegondolunk, hogy ezt a darabot 1942-ben eljátszották Varsóban… Mindemellett jó szórakozást kínál ez a program, érdemes felkeresni a Vígszínházat, amíg játsszák ezt a darabot.
(Lesták Zsófia 10.A)