„Mindig minden egyre jobb lesz” Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline

2012.12.14 20:47
Az Örkény Magyarország egyik, a kritikusok és a közönség körében egyaránt leginkább kedvelt színháza. A darabok sorra kapják a dicsérő kritikákat, a színészeket, rendezőket, díszlettervezőket díjakkal ismerik el, és ami a legfontosabb: estéről estére képes megtölteni a nézőteret.
Az Örkény rácáfol arra a sokakban meglevő előítéletre, hogy a színház unalmas, sokszor szükséges rossz dolog, ahova néha „muszáj” elmenni. Mivel a színháznak lényege a szórakoztatás, ezért, ha fent akar maradni, kénytelen a mai igényeknek megfelelően szórakoztatni. Az Örkény Színház ebben remek: egyszerre elégíti ki a legkülönfélébb szórakozási igényeket: a kritikusoknak sokszor kihívást jelent egy-egy darabot megfejteni, miközben azok, akik csak, már amennyire színházban lehet, jól szeretnék érezni magukat, szórakoztató, feszes tempójú előadást látnak.
A Kasimir és Karoline előadására különlegesen jó csapat állt össze. A nemzetközileg elismert Bagossy Lászlót (aki Németországban már megrendezte ezt a darabot – nagy sikerrel) Mácsai Pál igazgató, hosszas győzködés árán vette rá, hogy megrendezze az Örkényben a darabot, miután látta a stuttgarti előadást. Így az eredeti koncepció továbbfejlesztett, még kiforrottabb verziója látható Magyarországon. Németországban eredeti német nyelven ment az előadás, itthon Parti Nagy Lajos fordította újra együttműködve az eredeti szöveget ismerő rendezővel.
A történet az Oktoberfesten játszódik. Kasimirt, a sofőrt nemrég rúgták ki, ezért képtelen jól érezni magát. Menyasszonya, Karoline úgy dönt, hogy nem osztozik vőlegénye rosszkedvében, és egyedül szórakozik tovább. Így a pár kettéválik: Kasimir találkozik egy régi, mostanra bűnözővé előlépett barátjával, Karoline pedig megismerkedik a dúsgazdag Rauch kereskedelmi tanácsossal…
A darabot, amíg még lehet, érdemes megnézni, mert immáron három éve játsszák, és a szintén sikeres Bohéméletet, amit nem sokkal korábban mutattak be, mint ezt, már levették a repertoárból.
Dohy Balázs (10. A)