Örkény FLESS - Dürrenmatt: János király

2012.12.14 20:54
Az Örkény István Színház elindította IRAM (Ifjúsági Részleg és Alkotó Műhely) nevű programját. Ezen belül középiskolai osztályok számára szervezik az Örkény FLESS-t, mely három részből áll. Az osztály először részt vesz egy előkészítő foglalkozáson, majd megnézi az adott színdarabot, végül az előadás után lehetőség nyílik egy beszélgetésre az alkotókkal.
A mi foglalkozásunk Friedrich Dürrenmatt János királya köré épült. Neudold Júlia, az IRAM program vezetője két nappal az előadás előtt megtartotta az előkészítő foglalkozást az iskolában. Ennek során először „bemelegítettünk”, ráhangolódtunk a darabra, majd különböző feladatokat kaptunk. Véletlenszerű csoportokban a történethez kapcsolódó állóképeket csináltunk – ezekről fényképek is készültek –, instrukciók alapján jeleneteket rendeztünk és játszottunk el, valamint röpiratotokat írtunk. A feladatok között pedig megismerhettük a darab történelmi hátterét. Szerintem ennek a résznek nagyon erős közösségteremtő hatása is volt, hiszen olyan helyzetekben láttuk egymást, amilyenekben eddig nem, és megismerhettük az osztály legtöbb tagjában megbúvó, eddig eltitkolt színészi képességeket. Sokat nevettünk ebben a három órában, és mindenki kíváncsian várta a folytatást…
Két nappal később megnéztük az előadást. Aki volt már az Örkény Színházban, az tudhatja, hogy milyen családias a hangulata. Ez talán a kis térnek, és ez által a színpad közelségének köszönhető. Nagyon sok érdekességgel találkozhattunk, szokatlan megoldásokat láthattunk. Nem egy nagy színpad volt, hanem több kis páston játszottak a színészek, melyek különböző függönyökkel voltak elválasztva. A korabeli jelmezek helyett a férfiak öltönyt, a nők csinos kosztümöket, csizmákat viseltek, csak a néhány szereplőn megjelenő palást és korona utalt a 13. századra.
A darab után összegyűltünk a színház előterében, és végre elkezdődött a beszélgetés a rendezővel és a színészekkel – nekem, és szerintem a legtöbbünknek ez volt az igazán nagy és új élmény. Jó volt „civilben” látni azokat az embereket, akik alig 15 perccel azelőtt még jelmezbe bújva mondták a betanult szöveget. Kezdetben nehezen ment a feloldódás, a kérdezgetés, de néhány rávezető kérdés után „erőre kaptunk”, és okosabbnál-okosabb kérdéseket tettünk fel. Nagyon tetszett, hogy érdekelte őket a véleményünk, a kérdések, amiket feltettünk nekik, és külön kitértek arra, hogy vajon egy katolikus iskola diákjai hogyan reagálnak a darabban néha feltűnő, az egyházat érintő gúnyolódásokra… Szerintem egyikünk sem botránkozott meg az ilyen jellegű ironikus szövegrészeken, amelyek beleillettek Dürrenmatt drámájába.
Mindenképpen nagy élmény volt, ezt az is mutatja, hogy már készülünk a következő FLESS-ünkre. Az Örkény Színház társulata nagyon szuper, már alig várom a legközelebbi találkozást!!

Mihalek Anna (10. A)